Hållbar logistik och samhällsutveckling

Shutterstock 757396009 1


Effektiv logistik ger minskade samhällskostnader och lägre miljöpåverkan. I ett samhälle där globala varuflöden och nya konsumtionsmönster växer fram är hållbara logistiklösningar en av de viktigaste framgångsfaktorerna. Genom partnerskap kan vi driva utvecklingen framåt och olika certifieringsprogram och medlemskap i organisationer kvalitetssäkrar våra processer.

Klimatsmarta transporter

Möjligheterna att minska miljöpåverkan från logistiksystemet är många. Catena vill även hitta möjligheter tillsammans med olika partners, vara engagerade i nätverk och ha regelbundna möten med kommunledningar i våra marknadsområden för att stödja utvecklingen mot en mer hållbar logistik. Transporter är energikrävande och påverkar därmed miljön. Genom att vara noga med att välja rätt läge för dina logistikanläggningar kan transporterna minimeras och därmed även belastningen på miljön. Transporternas effektivitet utgör även en viktig faktor för företagens lönsamhet eftersom Sverige har långa avstånd och ett stort exportberoende.

Genom att placera lager och terminaler utanför stadskärnan kan gods som anländer till staden levereras till dessa omlastningsterminaler. Där kan varor som ska vidare in i stadskärnan lastas om på ett sätt som möjliggör högre fyllnadsgrader, flexibilitet i storlek på lastbilar samt mer träffsäker ruttplanering. På så sätt skapas möjligheter till mer kostnadseffektiva lösningar samtidigt som bekvämligheten för varumottagarna ökar genom att antalet leveranstillfällen kan minskas. Varje situation är unik, men det finns stora möjligheter att effektivisera logistiken i Sveriges stadskärnor.

Citylogistik som skapar möjligheter

Stjärntorget I Arenastade


För Catena handlar citylogistik om att effektivisera transporter i tät stadsmiljö. I många svenska städer är trafiksituationen ansträngd på grund av att persontrafik och yrkestrafik samsas om en begränsad vägyta. Resultatet är ineffektiv logistik. Dessutom skapar trafiksituationen irriterade förare i både personbilar och yrkestrafik, med potentiellt större risker för personskador.

Ett konkret exempel på hur vi i vår roll kan bidra är samarbetsbolaget Urban Services som arbetar för fler innovatiova och smarta citylogistiklösningar i Arenastaden, Stockholm. 


Våra hållbarhetsmål inom området

  • Utöva ett positivt inflytande på våra affärspartners och vår miljö genom att stärka vårt varumärke och vara delaktiga i samhällsutvecklingen


Global Compact och Agenda 2030

Catenas fokusområde Hållbar logistik och samhällsutveckling relaterar i första hand till 2 av de globala målen:

   

Delmål 9.4 - Uppgradera all industri och infrastruktur för ökad hållbarhet
Delmål 17.17 - Uppmuntra effektiva partnerskap

 

 

På catenafastigheter.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?