Catenas energiprojekt

Energianvändning

Energieffektivisering är ett prioriterat område för Catena. I befintliga fastigheter har ett stort fokus varit driftsoptimering och finjustering av system. Det energi-uppföljningssystem som stegvis implementeras sedan 2015 ger stora möjligheter att identifiera problem och besparingspotential. Värme och el är den största enskilda driftkostnaden för fastigheter vilket innebär att en optimerad energianvändning leder till både bättre miljöprestanda och lägre kostnader för såväl Catena som hyresgästerna. 

Catenas målsättning är att följa upp energiförbrukningen i samtliga fastigheter, oavsett om hyresvärden eller hyresgästen står för abonnemangen. Catena ser ett mervärde i att kunna hjälpa hyresgästerna med uppföljning och föreslå åtgärder för en optimerad förbrukning även när hyresgästerna själva står för abonnemangen. Ibland är det svårt att få med hyresgästerna på energibesparingsprojekt då payback-tiden för större investeringar ofta sträcker sig längre än deras hyresavtal. En annan utmaning är att säkerställa att de som arbetar i fastigheterna är medvetna om hur användningen påverkar energiprestandan. Ett exempel på detta är portar som i vissa fall står öppna trots att de inte används.

Exempel, genomförda energiprojekt

På catenafastigheter.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?