Som det ledande företaget inom logistikfastigheter omvärldsbevaktar och analyserar Catena aktuella logistiska trender på olika sätt. Det är en viktig del av företagets arbete att driva utveckling och bygga allt bättre logistikanläggningar som kan säkra samhällets varuflöden.

Sedan 2010 har vi samlat inspirerande talare och innovatörer för att lyfta fram nya revolutionerande lösningar inom logistik. Med det populära evenemanget LogistikTrender strävar vi efter att utmana branschen och också bidra till ett effektivt, hållbart logistikflöde.

Tack alla som deltog i årets digitala firande med de senaste logistiktrenderna i fokus!

Vårt jubileum 2020 fick med anledning av coronaviruset skjutas fram till 2021. Den 20 maj 2021 webbsände vi en glittrande dag direkt från Helsingborg.

Vårt jubileumstema:
Logistik bortom tid och rum

Ett tioårsjubileum leder logiskt in på tid som begrepp och fenomen. Trots nya innovationer för att vinna sekunder tycks vi inte få mer tid. Snarare tvärtom. Tiden tycks accelerera. Hur kan det bli så?

Hållbarhetsfrågan har placerat tiden mitt i epicentrum och gjort tidsbegreppet mer aktuellt än någonsin. Marginalerna krymper, sekunderna optimeras och varje felsteg beräknas i tid. Men tiden har också förflyttat platsen. Rummet som begrepp blir alltmer abstrakt och elastiskt. Rymdteknologi och AI ger oss nya dimensioner och förflyttar perspektiven. Allteftersom kravet på snabbare leveranser ökar skapas nya, strategiskt positionerade, lagerställen, optimerade transportutrymmen och nya digitala rum. 

Det har helt enkelt hänt en hel del på 10 år – framtiden leder oss bortom tid och rum. 

GLOBALA TRENDER
Hållbarhet som konkurrenskraft

DATADRIVNA NÄTVERK
Bortom mänsklig kapacitet

HÅLLBAR FRAMTID
Utveckling med ansvar

Katarina1
Vi vet att LogistikTrender uppskattas och ett jubileum är till för att fira – då det inte gick att genomföra dagen 2020 satsade vi på ett webbsänt firande 2021 istället. Vårt jubileumstema bortom tid och rum blev mer aktuellt än vad vi själva kunde förutspå

Katarina Wallin
Moderator för dagen och
styrelseledamot i Catena

Några av inspiratörerna 2021

Anders Hvid

Dare Distrupt

Författare, föredragshållare och rådgivare. Har skrivit boken ’Forstå fremtiden’ som laddats ner över 100.000 gånger, hållit föredrag om den teknologiska utvecklingen i mer än 20 länder och fungerat som rådgivare till både politiker och företag som ska hantera den digitala transformationen.

Annika Winsth

Chefsekonom, Nordea SE

Annika är sedan 2008 chefekonom på Nordea Sverige och har lång erfarenhet inom finanssektorn. Annika deltar aktivt i den ekonomiskpolitiska debatten och sitter i styrelsen för Lunds Universitet och Utrikespolitiska Institutet. Hon är en flitigt anlitad krönikör och talare och kan på ett pedagogiskt sätt förklara komplex ekonomi.

Andreas Wieland

Associate Professor, Copenhagen Business School

Studerar fenomen relaterade till resiliens i globala försörjningskedjor med fokus på konflikten mellan linjära affärsmodeller och planetära gränser. 

Anders Remnebäck 

Supply chain expert, Optilon

Mer än 20 års erfarenhet inom supply chain för distribuerande och tillverkande företag med fokus på att skapa bestående affärsvärde. Han är specialiserad inom områden som prognostisering, kampanjhantering, lageroptimering och återanskaffning samt supply chain design. På senare år har han även fokuserat på beslutsautomatisering med hjälp av AI/Maskininlärning.

Daniel Roos

Chefskonditor

OS-guldmedaljör i Kocklandslaget, ansvarig för bland annat Kronprinsessparets bröllopsdessert 2010, såväl som de senaste sex årens Nobeldesserter. Verksam grundare och partner i K-märkt, som öppnade 2014 med hållbarhet i fokus under parollen We Fight Food Waste.

Rebecka Carlsson

Hållbarhetsexpert Heureka Ventures

Hållbarhetsentreprenör med en handfull medgrundade bolag i bagaget. En av få svenskar som utbildats vid Singularity University på NASA, i hur vi kan använda exponentiella teknologier för att ta fram skalbara lösningar på vårt tids största samhällsutmaningar. Verksam som grundare och VD för den hållbara affärsutvecklingsbyrån Heureka Ventures.

Stefan Gustafsson

Strategichef SSC

Strategichef för SSC, Swedish Space Corporation, ansvarig för bolagets strategiska frågor och långsiktiga utveckling för hållbar utveckling. Bakgrund inom  Försvarsmakten, där han arbetade i nära 30 år innan han rekryterades till näringslivet. Bred internationell erfarenhet, både inom nordiskt samarbete och inom EU och i USA. Hans akademiska bakgrund omfattar examen från US Naval Command College, liksom en tid på svenska utrikespolitiska institutet. Medlem i två kungliga vetenskapsakademier - i sin nuvarande befattning associerad till Academie de l’air et de l’espace, France.

Sebastian Rudenstam

Medgrundare Beleco

Efter att ha jobbat med försäljning av varumärken som Spotify, Bambora och Shopify så jobbar Sebastian nu med affärsutveckling på Beleco — som är en smart cirkulär plattform för möbler och inredning. Beleco har bland annat Amazon och Michelle Obama som användare.

LogistikTrender genom åren